Maraş neyi ile ünlü?
Kahramanmaraş, ünlü Maraş dondurmasıyla bilinen bir şehirdir. Sert ve kesilmesi zor olduğu bilinen bu dondurmayı oradayken mutlaka denemelisiniz.
Maraş neden Kahraman ünvanını almıştır?
İşgalci güçlere önemli kayıplar verdiren bölgesel direniş de savaşın kazanılmasında yadsınamaz bir rol oynadı. Şehrin işgalini kabul etmeyen Maraş halkı, düşman işgaline karşı yürekten ve birlik içinde mücadele etti.
Kahramanmaraş’ın belirgin özellikleri nelerdir?
Denizden uzaklığa ve rakıma bağlı olarak değişen karasal Akdeniz iklimi hakimdir. Güney illerimize göre daha serindir. Berit, Engizek, Binboğa, Nur Dağı ve Ahır Dağı önemli yükseltiler arasındadır. Elbistan, Göksun ve Kahramanmaraş Ovaları ilin en önemli ovalarıdır.
Maraş’ın yüzde kaçı Kürt?
Maraş’taki Alevi nüfusunun bir kısmı Kürtçe konuşsa da, buradaki Alevi nüfusunun kökeni Türkmen’dir. Az sayıda Sünni Kürt vardır. Kürt nüfusu %3’ü geçmez.
Maraş’ın eski adı nedir?
Maraş isminin Hititlerden geldiğini doğrulayan Asur kaynaklarında bu şehrin ismi Markaji olarak geçmektedir. Maraş ismi Asur krallarından Sargon zamanından kalma Boğazköy yazıtlarında geçmektedir. Hitit devletinin merkezlerinden biri olan Maraş’ın ismi o dönemde Gurgum olarak verilmiştir.
Kahramanmaraş’ın güzellikleri nelerdir?
Kahramanmaraş’ın doğal güzellikleri: Tekir Yeşilgöz Mesire Alanı3. Yeşilgöz Düdeni. Döngel Mağaraları, Başkonuş Yaylası, Çokran Şelalesi.7. Galgamaç Şelalesi ve Toprakhisar Kanyonu.
Maraş’ı kurtaran kişi kimdir?
Sütçü İmam (asıl adı İmam Ali’dir, süt satarak geçimini sağladığı için kendisine “sütçü” denirdi) (d. 1871, Kahramanmaraş – ö. 25 Kasım 1922), Maraş’ın kurtuluş mücadelesini başlatan Türk direnişçi. Maraş’ta Fransız-Ermeni askerlerine ilk ateşi açan kişidir.
Maraş ne anlama gelir?
Maraş isminin kökenine dair bir diğer görüş ise Arapça “Re’aşa” fiiline dayanmaktadır. “Ra’aşa” kelimesi “deprem” yani “titremek” anlamına gelir. Bu teoriyi savunanlar, şehrin isminin bu fiilden türetildiğini ve “Mer’aş” haline geldiğini iddia etmektedirler.
12 Şubat’ta Maraş’ta ne oldu?
Sütçü İmam Olayı ve Bayrak Olayı ile tetiklenen şehirlerin işgalini kabul etmeyen Maraş halkının direnişi, 12 Şubat 1920’de işgalci birliklerin şehrimizden çekilmesiyle zaferle sonuçlandı.
Kahramanmaraş’ın önemi nedir?
72 günlük savaşın sonunda Fransızlar yenildi ve şehir Fransızlardan kurtarıldı. Maraş, Kurtuluş Savaşı’ndan kurtarılan ilk şehirlerden biridir. Bu nedenle ilk kez İstiklal Madalyası ile ödüllendirildi ve dünyada İstiklal Madalyası ve daha sonra Kahraman unvanını alan ilk şehir oldu.
Evliya Çelebi Maraş için ne demiştir?
7 Şubat 1973’te Maraş’ın adı Kahramanmaraş olarak değiştirildi. Şair Gülten Akın Maraş halkı için şöyle demiştir: “Maraş halkı su gibi akanlardır.” Ünlü Osmanlı gezgini Evliya Çelebi seyahatnamesinde Maraş halkı için şöyle der: “Sözleri Türkçedir ve halkının çoğu Türkmendir.”
Kahramanmaraş denince akla ne gelir?
Ancak çoğu vatandaş bu şehri sadece lezzetleriyle değil, coğrafi güzelliğiyle ve Akdeniz’in incisi olmasıyla da hatırlıyor. Birçok vatandaş Kahramanmaraş dendiğinde akıllarına ilk gelen şeyin dünyaca ünlü Maraş dondurması olduğunu söyledi.
Türkiye’de en çok Kürt hangi ilde?
Ankara (Rûdaw) – 2014 yılında 77 milyon 695 bin 904 kişi olan Türkiye nüfusu, 2015 yılı sonunda 1 milyon 45 bin 149 kişilik artışla 78 milyon 741 bin 53 kişiye ulaştı. Kürt illeri arasında en fazla nüfusa sahip olan il ise Antep oldu.
Maraş’ın neyi meşhur?
Maraş böreği, Elbistan çerez ay çekirdeği, Bertiz Kabarcık üzümü, Mahrabaşı üzümü, Urmu dutu, Maraş keçi parmak peyniri, Maraş etli kabak, Maraş hırtası, Afşin Koçovası sarımsağı, Çaman (dişi), Maraş Tatlı Pidesi, Maraş Çullama, Maraş Bastık, Maraş Kebap, Maraş Ekşi Çorbası, Maraş Ekşi Kebabı, Maraş Paçası,…
Maraş’ta Alevi var mı?
Maraş Alevileri genellikle Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde ve köylerinde bulunur. Pazarcık’ta 82 köy vardır, bunlardan 56’sı Alevi köyü ve 1 Alevi kasabasıdır. Elbistan’da 41 Alevi köyü vardır. Kahramanmaraş’ın diğer ilçelerinde de birçok Alevi köyü vardır.
Maraştan ne getirilir?
Detaylı bilgi için tıklayınız…Kahramanmaraş Dondurma Geleneksel Maraş dondurmasının üretiminde süt, salep ve şeker kullanılmaktadır. … Kahramanmaraş Biberi. … Andırın Yemin Pekmezi.Hartlap Bıçağı… Maraş Kelle Paça. … Kahramanmaraş Yemeni. … Oymalı Çeyiz Sandığı … Maraş Burma Bilekliği.Daha fazla ürün…
Maraş neyi meşhur yemek?
Kahramanmaraş’ın yöresel mutfak kültürü: Maraş tarhanası, tarhana çorbası, çorbalı çorba, köfteli mercimek çorbası, paça, simit köfte, kirmizi köfte, içli köfte, somelek köfte, sulu yağlı köfte, köfteli köfte, yoğurtlu köfte, hafif köfte, ekşili aya köfte, yoğurtlu kebap, ravanda şerbeti, çırpılmış aşı, maraş dolması, …
Maraş’ta en çok ne yetişir?
Kahramanmaraş’ta arazi dağılımı dağınık olmasına rağmen tarıma elverişli araziler %26 gibi önemli bir paya sahiptir. İlde; buğday, kırmızı biber, çerezlik ayçiçeği, üzüm, ceviz ve kayısı en önemli ürünlerdir.
Maraş’ın hangi meyvesi meşhur?
Haberler: Kahramanmaraş İli Hakkında Bilgiler Süper meyve Aronya, Kahramanmaraş’ın yeni gözdesi.