İçeriğe geç

Bilirkişi Nasıl Belirlenir

Bilirkişi raporu neye göre belirlenir?

Bilirkişi, raporunu hazırlarken, raporun dayandığı somut ve özel nedenleri bilimsel kanıtlara uygun olarak ortaya koymalıdır. Rapor ayrıca, atama makamı ve istinaf ve temyiz mahkemeleri tarafından incelenmeye uygun bir şekilde bilgi ve belgelere dayalı bir gerekçelendirme içermelidir.

Bilirkişi seçimi nasıl yapılır?

Bilirkişi seçimi konusunun yargılamanın niteliğine göre belirlenmesi gerekir. Hukuk yargılamalarında bilirkişi, davanın tarafları tarafından seçilir. Ancak tarafların bilirkişi seçimi konusunda anlaşmaları mümkün olmayıp, anlaşamasalar bile kanuna göre bilirkişiyi hâkim seçer.

Mahkemelerde bilirkişi nasıl seçilir?

Atama: Bilirkişi, soruşturma aşamasında savcı tarafından, kovuşturma aşamasında veya hukuk davalarında ise hâkim veya mahkeme tarafından atanır. Bu atama, davanın özel veya teknik bilgisinin gerekli olduğu durumlarda yapılır.

2024 bilirkişi ücreti ne kadar?

Dava ve işlere 3000,00 TL bilirkişi ücreti uygulanır.

Davanın bilirkişiye gitmesi ne anlama gelir?

Bir bilirkişi, mahkemeye veya taraflara mahkeme süreci boyunca bilgi, görüş ve öneriler sunmak için atanır. Bilirkişi, yetenekli ve deneyimli bir kişi olmalıdır. Mahkeme tarafından atanır ve mahkeme veya taraflarca ortaya konulan olguları soruşturmak ve sonuçlarını mahkemeye sunmakla görevlidir.

Hâkim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?

HMK m. 266 vd. Maddeler uyarınca, çözümün özel ve teknik bilgi gerektirdiği hallerde, hâkim bilirkişinin oy ve görüşünü dikkate almaya karar verir. Bilirkişi görüşü hâkimi genellikle bağlamaz.

Bilirkişiyi kim seçer?

(2) Bilirkişilerin atanması ve atanma nedenleri belirtilerek bilirkişi sayısının belirlenmesi hâkim veya mahkemenin yetkisindedir. Birden fazla bilirkişi atanması talebinin reddedilmesi hâlinde de aynı karar uygulanır. (3) Cumhuriyet savcısı, soruşturma evresinde de bu maddede belirtilen yetkileri kullanabilir.

Bilirkişi ücretini kim öder?

Ceza yargılamasında, hakim kendi inisiyatifiyle bir bilirkişi atayabilir. Ya da taraflar tarafsız bir bilirkişinin atanmasını talep edebilir. Bilirkişi ücreti ilk olarak savcı tarafından ödenir. Daha sonra, haksız olduğu kanıtlanan taraf bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.

Bilirkişi raporunu kim talep eder?

Kanunda bir uzmana danışma zorunluluğu öngörülmemişse, bir uzmana danışmak yargıcın takdirindedir. Ancak, Yargıtay, kanunda geçen “çözümü özel veya teknik bilgi gerektiren durumlar” ifadesini geniş yorumlayarak yargıcın hemen hemen her konuda bir uzmana danışması gerektiğini hükme bağlamıştır.

Bilirkişi delil mi gider mi?

Teknik ve özel bilgi gerektiren davalarda başvurulan bilirkişi raporu takdirî delil olup Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 286. maddesinde “Yetkili makamların oy ve görüşleri hâkimi sınırlamaz” hükmü yer almaktadır.

Mahkemede bilirkişi kaç günde sonuçlanır?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 274. maddesinin 1. fıkrasında şöyle denilmektedir: “Bilirkişi raporunun düzenlenmesi için süre üç ayı geçemez. Bilirkişinin talebi üzerine, onu atayan mahkeme, süreyi, uzatmanın nedenlerini belirterek en fazla üç ay uzatabilir.”

Bilirkişi görüşü geldikten sonra ne olur?

Bilirkişi, görevlendirme yazısının kendisine tebliğinden itibaren on beş iş günü içinde raporunu hazırlayıp sunmakla yükümlüdür. Ancak işin niteliği, raporun belirtilen süre içinde hazırlanmasını imkânsız kılıyorsa, bilirkişiye on beş iş günü ek süre verilebilir.

2024 yılı bilirkişi başvuruları ne zaman?

Başvuru Tarihi: Listeye eklenerek bilirkişi olarak görev almak isteyenlerin başvuruları 27 Aralık 2024 Cuma günü mesai saatleri sonrasında sona erecektir. Bu tarihten sonra İl Müdürlüğümüze ulaşan dilekçeler dikkate alınmayacaktır.

Davada bilirkişi ücreti ne kadar?

Bilirkişilere ayrıca sulh ceza mahkemelerindeki çalışmaları için 1100 lira ödenir. Bilirkişilere ilk derece hukuk, ceza, idare ve vergi mahkemelerindeki işlemler ve bu mahkemelerde yapılan çalışmalar için 1820 lira ödenir; aile, iş ve kadastro mahkemelerindeki çalışmalar ve davalar için 1460 lira ücret ödenir.

Bilirkişi ücreti nereye ödenir?

Bilirkişi ücretinin ödenmesi gereken mahkemeler vardır. Özellikle ilk derece hukuk mahkemeleri ve mali idari mahkemelerdeki yargılamalarda bilirkişi ücretinin mahkeme hazinesine ödenmesi gerekir.

Bilirkişi nasıl karar verir?

MADDE 279 – (1) Mahkeme, bilirkişinin oy ve görüşünün yazılı veya sözlü olarak açıklanmasına karar verir. (2) Raporda, tarafların adları ve soyadları, bilirkişinin görevlendirildiği konular, gözlem ve incelemeye konu olan esaslı vakıalar, varılan gerekçeler ve sonuçlar, bilirkişiler arasında, nedeni aşağıda gösterilen veya aşağıda gösterilen şekilde uyuşmazlık varsa, bu uyuşmazlığın gerekçesi ve sonucu belirtilir.

Bilirkişi raporu olumsuz olursa ne olur?

Buna göre taraflar, bilirkişi raporunda eksik gördükleri hususların, bilirkişi raporunun yayımlandığı tarihten itibaren iki hafta içinde tamamlanmasını isteyebilirler; tereddütte kalan hususlarda mahkemeden bilirkişi görüşünün alınmasını veya yeni bir bilirkişi atanmasını isteyebilirler.

Bilirkişi raporu e-devlette görünür mü?

Uzmanlar, UYAP Bilgi Sisteminde uzman olarak tanımlandıktan sonra e-Devlet Kapısı üzerinden e-imza veya m-imza kullanarak UYAP Uzman Portal Bilgi Sistemine giriş yapabilirler.

Bilirkişi raporu ne kadar etkilidir?

Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 286. maddesine göre, hâkim bilirkişi görüşünü değerlendirmekte serbesttir. Hâkimin bilirkişi görüşünü keyfi bir değerlendirmeye tabi tutma yetkisinin olmadığını belirtmek önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Kısa Boylu Escort